El Classico – sprængfarlig adrenalinbombe

Kampene mellem Barcelona og Real Madrid har i nyere tid været det nærmeste, man kommer på den ultimative fodboldkamp. Kampene er altid velspillede. Man kan se, at spillerne VIL vinde denne kamp. Og de altid udsolgte stadions er proppede med fanatiske tilskuere. Den ultimative ramme er dannet til underholdning i absolut topklasse.

Af Johan Petersen – Fodboldrejse.nu

Du kommer henimod kæmpe kolossen sammen med 80.000 andre mennesker. Du kender dem ikke, men alligevel er der et fælles bånd mellem jer. Folk klapper hinanden på skuldrene. Giver High-fives og siger et eller andet på spansk, som kun spanierne selv forstår. Dog er der enkelte ord, der stikker ud. De bliver fremsagt med stolthed : ”Messi”. ”Barcalona”. ”Ronaldo”.

Camp_Nou_outside

(Camp Nou udefra)

På vej op ad trapperne kan du mærke en sitren, som fortæller, at noget ekstraordinært er ved at ske. I det øjeblik du træder ud fra gangen og ind på stadion bliver du mødt af et tæppe af adrenalin. Et kæmpe brøl rammer dig som en kæmpe vifte af øredøvende lyd, og du mærker adrenalinen.

 

Kampen går i gang

Intensiteten i sangene og tilråbene tager til i styrke. De fleste af tilskuerne kommer at dømme ud fra deres tilråb fra Barcelona. Der er i deres optik ingen tvivl om, hvem personificeringen af al ondskab er. Der er ingen, der siger hans navn. Det er Ham-du-ved-nok i bedste Harry Potter stil. Det er udeholdets kæmpestjerne Christiano Ronaldo. Når han får bolden holder publikum vejret. Nærmest som om de kollektivt ved, at hvis de trækker vejret normalt, straffer Ronaldo dem. Gang på gang ånder publikum lettet op, når Ronaldos spil fejler. Han forsøger at filme sig til et frispark [i hvert fald hvis du spørger tilskuerne]. Herefter bliver der buet hver gang Ronaldo rører bolden – og det gør han en del.

camp-nou-camp-nou

Forløsningen

Pludselig – nærmest ud af ingenting – erobrer hjemmeholdet bolden og spiller bolden op mod Messi. Det, der ligner en dårlig aflevering, bliver med en hurtig berøring og et skud til… MÅL.

Som en kæmpe eksplosion kommer der et jubelbrøl fra 80.000 mennesker. Det er overdøvende. Det kan mærkes fysisk. Lydbølgen puster blidt på din krop. Nok til at endnu en dosis adrenalin bliver skudt ud i dine årer.

goal

Adrenalin Detox

Kampen slutter. Publikum jubler. Barcelona vinder kampen og er nu et stort skridt nærmere titlen. På vej ud af stadion virker det til at alle omkring dig er en del af en fællespsykose. Folk kommunikerer på tværs af relationer. Langt de fleste er i højt humør. Da du kommer ud på gaden rammer første antiklimaks din krop. Jo længere væk fra stadion du kommer, jo hurtigere forsvinder adrenalinen.

 

Kultur kommer i mange former

Det, der kendetegner en god kulturel oplevelse, er, at når du går derfra, så er du blevet klogere, inspireret, forundret. Dine følelser er blevet sat på prøve.

El Clasico er et must for dig, der søger at udvide din kulturelle ramme. Det er ikke kun for fodboldfanatikere og bøller. Anser du dig ikke som fodboldtosse, kan du alligevel få en gigantisk oplevelse på trods af manglende interesse for spillet. Det er settingen, der i den grad bærer oplevelsen. Du kan larme, så meget du har lyst. Du kan være stille og blot iagttage de 80.000 andre tilskuere. Rammerne er så pragmatiske, at du selv bestemmer, hvordan du vil reagere på dem.